Joan Fontcuberta, Joringde Voigt i Peter Halley, protagonistes de la programació del Casal Solleric
Entre les novetats de l’àrea de Cultura de Cort s’hi troba un nou pòdcast, 'SOLC'


PalmaUna vegada acabades les celebracions de Sant Sebastià i ja tornats de Fitur, els responsables de Cultura de l’Ajuntament de Palma han presentat la programació del Casal Solleric per als pròxims mesos. Entre els noms que hi destaquen s’hi troba el del nord-americà Peter Halley, protagonista d’una mostra monogràfica que s’ha pogut veure aquests mesos al Museu Thyssen-Bornemisza i que arribarà el pròxim mes de març a Palma com una de les primeres mostres de l’acord signat entre la pinacoteca madrilenya i l’Ajuntament de Palma, anunciat la setmana passada.
Ja serà dins el juliol quan s’inauguri Instrospection, una exposició de l’artista alemanya Joringde Voight, que compartirà protagonisme amb Paysage Miró, exposició organitzada de manera conjunta per part de l’Ajuntament de Palma, el museu Es Baluard, la Fundació Miró Mallorca i el museu Reina Sofia de Madrid. Seran un total de 120 peces i uns 100 documents que en formaran part, i a més d’obra de Miró s’hi podran veure també peces de Picasso, Kandinsky i Duchamp, entre d’altres. A l’espera de tenir més detalls sobre el projecte, que els seus responsables van desgranant amb comptagotes, el tinent de batle de Cultura de Cort, Javier Bonet, ha assegurat que es tracta de la major exposició sobre Miró organitzada mai a Mallorca. Demanat sobre la possibilitat que aquest projecte faci ombra a la programació d’altres centres artístics de Ciutat, Bonet ha assegurat que “la cultura sempre suma, i no ens podem plantejar que aquesta exposició sigui l’única que organitzam, tenim una programació espectacular per endavant”.
En aquest sentit, entre la quinzena d’exhibicions que hi ha previstes al Casal Solleric fins a gener de 2027 hi figuren noms com el del fotògraf català Joan Fontcuberta, qui hi presentarà la mostra Lo que Darwin se perdió, un projecte coproduït amb la Fundació Toni Catany i que passarà també pel Centre Internacional de Fotografia Toni Catany de Llucmajor. L’ultrafotografia, entesa com la superació del concepte tradicional de fotografia des d’una visió contemporània; l’alemany Markus Linnenbrink i Pelayo Varela, qui presentarà The artist is dead, long live a la pròxima Nit de l’Art, formen també part de la programació, a més d’una exposició sobre la renovació de les arts a Mallorca a cura de Jaume Reus i una mostra dedicada al gravat comissariada per Bel Font. Pel que fa a Can Balaguer, s’ha anunciat que serà durant la nit de l’art 2025 quan s’hi inaugurarà la mostra resultant de la convocatòria Arts and Crafts 2025, un concurs d’art contemporani impulsat per l’Ajuntament de Palma amb la col·laboració d’AEDAS Homes i Casa Planas.
A més de per avançar la programació dels pròxims mesos, la roda de premsa fetaa avui migdia ha servit als responsables de Cultura de Cort per fer balanç del nombre de visitants que han rebut tant el Casal Solleric com Can Balaguer en els darrers mesos. En el cas del Solleric, el nombre de visitants ha passat de 17.290 el 2021 a 67.485 el 2024, mentre que els visitants de Can Balaguer van superar els 86.000 durant aquest any que acabam de tancar. “Tot això significa uns rèdits espectaculars per a la diversificació de la ciutat de Palma, i ha estat possible gràcies a la programació d’una oferta més plural, més diversa i més nombrosa que mai”, ha assegurat Bonet, qui ha volgut recordar que des de juliol de 2023 el Casal Solleric ha acollit un total de 26 exposicions, la majoria d’elles amb comissariats vinculats a les Balears.
Per altra banda, avui també s’ha presentat de Manera oficial SOLC, el nou pòdcast de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma, un recull de converses entre diferents artistes que han estat presents a la programació dels darrers mesos. “El primer és una conversa entre Fernando Castro Flórez i Concha Jerez. Basta dir aquests dos noms perquè sigui evident que amb un capítol no va bastar i n’hem hagut de fer dos”, ha afirmat el coordinador general de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gómez de la Cuesta. Actualment el pòdcast disposa de tres capítols que es poden trobar a plataformes d'Ivoox i Spotify i que s’aniran ampliant durant els pròxims mesos.
Palma, Capital Europea de la Cultura?
Amb tot, una vegada més s’ha posat sobre la taula un dels grans objectius del Consistori en matèria cultural: aconseguir fer de Palma la Capital Europea de Cultura l’any 2031, un leitmotiv que els responsables de Cort fan constar a la majoria d’aparicions en els darrers temps. “Hi ha hagut sis ciutats espanyoles que ho han estat, i fins 2031 cap altra ciutat espanyola hi pot tornar a optar”, ha assegurat Javier Bonet, “i per molt que sorprengui a molts, tant estrangers com residents, Palma no disposa de cap distinció europea. Tenim deu mesos per preparar una candidatura rigorosa, i estam fent feina per aconseguir-ho. I això afecta altres àmbits, com la sostenibilitat i les inversions, però tenir un objectiu implica repensar-ho tot, valorar tot el que tenim i enfocar cap on hem d’anar”. Ciutats com Pamplona i Granada han anunciat ja que també optaran a aquest títol.