Cort calcula que Palma té més de 15.000 habitatges turístics il·legals
És una xifra 23 vegades superior a la d’habitatges de lloguer turístic legal

PalmaL'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca han calculat que Palma té més de 15.000 habitatges de lloguer turístic il·legal i que concentra gairebé la meitat de l'oferta irregular de l'illa.
És una xifra 23 vegades superior a la d'habitatges de lloguer vacacionals en ordre que té comptabilitzats i geolocalitzats Cort, un total de 639, com ha recordat aquest dijous en roda de premsa el batle, Jaime Martínez, després de la signatura d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el Consell per reforçar la lluita contra l'oferta il·legal a Palma i aconseguir una persecució més completa des de diferents àrees.
Per això, a partir de la setmana que ve, dos dels 27 inspectors amb els quals compta actualment el Consell en matèria d'oferta turística il·legal es destinaran a la nova Oficina d'Atenció Integral a l'Habitatge i Antiocupació de l'Ajuntament de Palma, on treballaran en col·laboració amb la Policia Local i l'àrea d'Urbanisme de l'Ajuntament.
L'objectiu és abordar la problemàtica des de "les tres potes del turisme": el turisme en si mateix, l'urbanisme i l'ordre públic, segons ha enumerat el conseller insular de Turisme, José Marcial Rodríguez, que ha recordat que sovint l'oferta de lloguer il·legal va lligada al turisme d'excessos, a actituds incíviques i a altres irregularitats. La incorporació d'aquests dos treballadors a l'oficina municipal pretén una especialització més gran i una dedicació exclusiva, i no impedeix que la resta d'inspectors del Consell també puguin analitzar denúncies a Palma.
El conveni entre ambdues institucions té una durada inicial de quatre anys i, encara que tindrà campanyes puntuals, és una iniciativa que "arriba per quedar", ha subratllat Martínez. A més del treball diari amb inspeccions conjuntes i denúncies directes davant l'oficina municipal d'habitatge, hi haurà una comissió de seguiment que es reunirà setmanalment o quinzenalment per analitzar l'evolució del fenomen i identificar les zones d'actuació.
"No tolerarem activitats il·legals que pertorbin la convivència i que posin en perill la sostenibilitat del turisme", ha sostingut el batle. En la mateixa línia, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha lamentat la "mala imatge" que dona de l'illa l'oferta il·legal i els "problemes de convivència entre mallorquins" que genera, per la qual cosa ha advocat per "erradicar l'intrusisme i la competència deslleial" i "protegir el model turístic de Mallorca i els interessos dels residents i del sector turístic legal".
Galmés ha recordat que la campanya d'aquest estiu de 2025 de la institució insular preveu més de 3.000 inspeccions contra l'oferta turística il·legal, tres de cada quatre d'elles centrades en el lloguer vacacional. Amb el nou decret autonòmic de turisme, les sancions contra el lloguer turístic no regulat varien de 50.000 a 500.000 euros, com ha recordat Rodríguez.
El conseller ha incidit en el canvi de tendència en la publicitat dels allotjaments, que estan deixant d'oferir-se a plataformes tradicionals de lloguer vacacional per fer-ho cada vegada més a xarxes socials, on costa més detectar-los i controlar-los.