El creixement del turisme es modera després de l'eufòria postpandèmica
L'efecte Trump també afecta l'arribada de viatgers estatunidencs


BarcelonaLa pandèmia va impactar de ple en el turisme, que va reduir la seva activitat a zero, però un cop passada la crisi el va disparar fins a xifres mai vistes a Espanya. Fa anys que les empreses del sector, com els hotels i les aerolínies, aporten cada cop més al PIB estatal. Tot i que la tendència es manté, sembla que el vent de cua comença a debilitar-se, amb la nova realitat als Estats Units com la principal amenaça.
Aquest any el sector turístic creixerà un 2,7% a Espanya, segons un informe publicat aquest dimecres per CaixaBank Research. Continuarà per sobre del conjunt de l'economia, amb una previsió del 2,4% per a aquest 2025, però s'allunyarà dels registres d'exercicis anteriors, quan el PIB turístic va arribar a registrar creixements, per exemple, de més del 60%, com ara el 2022.
Una pujada que s'ha anat frenant i que va caure fins al 7,9% el 2023 i fins al 6% el 2024. Per explicar aquesta moderació, l'economista de CaixaBank Research David César Heymann assenyala factors com que els preus dels serveis turístics es van contenint després d'anys molt inflats, així com l'alentiment econòmic dels països europeus, els principals mercats per a Espanya. El fre turístic també repercuteix en un sector que en depèn molt, com la restauració, on també s'està notant. Segons l'entitat financera, amb Oriol Aspachs com a responsable dels estudis d'economia espanyola, un 30% dels locals espanyols tenen una altra dependència de la despesa turística.
Amb un client internacional que es menja dos terços de tota la despesa, el sector està molt influït per com evolucionen les economies dels principals països emissors. Per això, ja té un impacte el fet que les famílies estatunidenques no vegin tan clar el seu futur des del retorn de Donald Trump. Després d'anys de forta expansió, en què el turisme provinent dels Estats Units va arribar a representar gairebé un 5% de les arribades, ara comença a desaccelerar-se.
Des de la tardor de l'any passat, però especialment a partir d'aquest gener amb la presa de possessió de Trump, la incertesa econòmica que afronten les llars nord-americanes està fent que retallin d'allà on poden, i la partida de les vacances a l'estranger és una de les afectades. Així es veu en l'evolució de la seva despesa turística a Espanya. Si els primers vuit mesos del 2024 va créixer un 23%, aquest augment va baixar fins al 5,6% entre el setembre de l'any passat i l'abril d'aquest 2025. També s'espera que l'apreciació de l'euro respecte al dòlar i l'alentiment de l'economia afectin en la decisió de viatjar o no.
Per a l'entitat, aquesta nova realitat per al client estatunidenc pot arribar a retallar un 1% del creixement del PIB turístic aquest 2025. Malgrat que aquesta disminució no és exclusiva d'Espanya i també afecta països veïns com Itàlia, s'espera que tingui més impacte a escala local pels alts creixements que s'havien registrat últimament.
On més s'està notant aquesta disminució del turista estatunidenc és als destins rurals, però a la capital catalana també es comença a detectar. Segons Turisme de Barcelona, les reserves hoteleres fetes des dels Estats Units han registrat un nivell bastant inferior el tercer trimestre d'aquest any respecte al mateix període del 2024.
Previsions
La moderació d'aquest exercici del sector turístic pot millorar de cara al 2026 si millora l'economia dels països de l'eurozona, a l'espera que es recuperin mercats clau com Alemanya, França i Itàlia. El servei d'estudis de CaixaBank calcula que el creixement del PIB turístic espanyol se situarà en el 3,2% l'any que ve. Ara bé, tot està en mans d'una incertesa geopolítica que no para de créixer, tant per les guerres en marxa com per la possible futura imposició d'aranzels per part de l'administració republicana.