Agenda cultural

No te'n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

L’exposició retrospectiva que es pot veure al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, dedicada a l’artista suec Christer Strömholm,
3 min

La setmana que comença, amb Cati Moyà

Celebraré els 40 anys de Can Lliro, convertit en un dels principals epicentres de la cultura del Llevant mallorquí, a la festassa que han organitzat al parc de na Molla de Manacor. Serà un esdeveniment encapçalat, com ja ha esdevingut tradició al local inaugurat el 1985 al carrer de Joan Lliteras, per un més que atractiu cartell musical que oferirà l’actuació de Maria Jaume, Astrio i Reïna, entre d’altres. A més, suposarà el debut del supergrup manacorí Ranxera Takeshi, banda precisament impulsada per un dels responsables actuals de Can Lliro, Joan Cànoves, i que compta amb Joana Gomila, Jorra Santiago, Laia Vallès, Roger Pistola, Toni Llull i Simó Femenias. Dissabte, 28 de juny, a les 18.30 h.

Proposaré anar al santuari de Lluc per gaudir d’una de les propostes més singulars i goloses de la programació del cicle Sonsdenit d’enguany: l’actuació d’un dels grups més exitosos dels darrers temps, Pitxorines, amb la col·laboració de l’Escolania de Blauets de Lluc. Serà una de les actuacions memorables que deixarà aquest estiu. Dissabte, 28 de juny, a les 20 h.

Descobriré com sona Christina Rosenvinge a Los versos Sáficos, on fusiona la seva inconfusible veu amb la poesia de Safo. És un concert del cicle La Lluna en vers a la Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem. Divendres, 27 de juny, a les 21.30 h.

Em retrobaré amb una de les meves escriptores preferides, Vivian Gornick, de qui s’acaba de publicar una nova traducció, Per què alguns homes odien les dones?, a càrrec de Míriam Cano. Es tracta d’una nova oportunitat per acostar-se a la prodigiosa mentalitat i a l’extraordinari talent d’aquesta autora nord-americana que va aconseguir trencar totes les barreres que existien a l’hora d’explicar què significa ser dona. L’Altra Editorial

Comprovaré si l’adaptació televisiva d’un dels millors textos de Bernardine Evaristo, Mr Loverman, ha estat capaç de mantenir el poderós to de la novel·la. El protagonista és un home de 74 anys incapaç de reconèixer la seva homosexualitat. A partir del 28 de juny a AXN.

La setmana que comença, amb J.A. Mendiola

Veuré el que per mi és un dels millors autors de la dramatúrgia contemporània, Juan Mayorga, al teatre Principal d’Inca. L’acadèmic de la llengua no tan sols ha escrit el text, també l’ha dirigit i, a més, puja a l’escenari i es converteix en l’encarregat de donar veu al protagonista d’aquest intens monòleg, de títol La gran caceria. Una indagació sobre la Mediterrània i la seva llarga història. Un viatger navega des de Sicília i no pot dormir. El vespre sense son s’encarrega de posar les imatges d’altres naus, d’altres viatges, d’altres històries que conformen aquesta producció de Teatro del Barrio i que des de fa dos anys rodola per tota la geografia de la pell de brau. Divendres, 27 de juny, a les 20 h.

Llegiré el foto-llibre, editat per Disset Edicions que, amb el títol de Nuesa, ajunta tot un seguit d’imatges captades pel fotògraf selvatgí Joan Sastre. Són nus de dones, creïbles, però també paisatges, nus fins i tot de color. Una barreja d’intensa quotidianitat.

Aniré al Principal de Ciutat per veure el naixement de la nova criatura, la segona, d’Héctor Seoane, qui també hi intervé com a actor, amb Ann Perelló i Cesca Salazar, dirigits per Joan M. Albinyana. La compostura és la història d’una migrant, que ha hagut de fugir del seu país a causa de la guerra que hi té lloc. Dijous, 26 de juny, a les 20 h.

Miraré a CaixaFòrum+ el documental Janet Baker: In her own words. Un recorregut de cent minuts per la vida de la mezzosoprano britànica que dona títol a l’obra. Janet Baker va ser una indiscutible de la història recent de l’òpera, però, així i tot, mai no va ser una diva. Es va saber retirar quan tenia només quaranta-cinc anys, quan la seva veu no podia estar al seu màxim nivell.

Gaudiré de les fotografies que formen part de l’exposició retrospectiva que es pot veure al Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, dedicada a l’artista suec Christer Strömholm, i que abraça des de la seva participació en el grup alemany Fotoform, a principis de la dècada de 1950, fins a les que va fer a la seva visita a la nostra illa, a finals dels anys 50. Una mirada interessant de qui havia participat directament en tres conflictes bèl·lics, tot just abans d’ingressar a la parisenca Académie des Beaux-Arts. Fins al 28 de setembre.

stats
OSZAR »