Unió Europea

La justícia europea sentencia que el plus a la pensió de les mares discrimina els homes

El TJUE insisteix que les mares i els pares han de tenir el mateix dret a rebre o no un complement a la jubilació

Una dona treballadora d'una fàbrica.
15/05/2025
2 min

Brussel·lesNou revés de la justícia europea contra els intents del govern espanyol de reduir la bretxa de gènere en les pensions. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dijous que el complement a la pensió per fills que va destinada especialment a les mares discrimina els homes i, per tant, incompleix la normativa comunitària en matèria d'igualtat. "La norma espanyola constitueix una discriminació directa per raó de sexe", sentencia el tribunal de màxima instància de Luxemburg.

Concretament, la cort europea veu discriminatori que les mares cobrin un plus mensual de 35,90 euros per fills (amb un màxim de quatre fills) de manera automàtica, mentre que els homes hagin de complir alguns requisits. La principal condició que han de complir els pares és haver vist estroncada la seva vida professional pel fet d'haver tingut un fill o més, i per exemple haver estat almenys 120 dies sense treballar durant els nou mesos previs al naixement o durant els tres anys posteriors.

Cal dir que la intenció del govern espanyol és que aquest suplement a la jubilació la rebin sobretot les dones, i tenia com a objectiu reduir la bretxa de gènere en les retribucions de les pensions entre homes i dones arreu de l'Estat. Per això el reben sobretot les mares. De fet, només el pot rebre un dels progenitors i s'atorga de manera automàtica a la mare.

Amb tot, no és la primera vegada que la justícia europea tomba aquesta mesura a Espanya. El 12 de desembre del 2019 el TJUE ja va dictaminar que aquest complement de pensió era discriminatori per als homes. El govern de Pedro Sánchez va modificar-la el 2021 i va incloure-hi la possibilitat que també se'n puguin beneficiar els pares.

Tanmateix, la Moncloa va posar més condicions per rebre el plus de pensió als pares que no a les mares, que és el que ha tornat a denegar la cort de Luxemburg. "Les modificacions introduïdes no han posat fi al fet que els homes reben un tracte menys favorable al de les dones", apunta la sentència del TJUE, que conclou que "no es pot justificar la mesura per protegir la dona per motius de la seva maternitat".

La denúncia contra la normativa ha arribat a Luxemburg a través d'un cas del jutjat social número 3 de Pamplona, que va remetre una qüestió prejudicial al TJUE perquè continuava considerant el complement discriminatori per als homes. Es tracta d'un cas d'un home que es va dedicar de manera efectiva a cuidar els seus fills però no compleix els requisits, i per aquest motiu el plus el cobra la mare i no ell.

stats
OSZAR »