'Merzcron': la recepta per rellançar l'eix franco-alemany
El nou canceller alemany, Friedrich Merz, viatja a París per reunir-se amb el president francès, Emmanuel Macron, quan no fa ni 24 hores que és al càrrec

ParísAmb el sacseig geopolític que ha suposat l'arribada a la Casa Blanca de Donald Trump, l'auge de l'extrema dreta a Europa i la guerra a Ucraïna, un eix franco-alemany políticament fort és més necessari que mai. Totes les esperances del president de França, Emmanuel Macron, estan posades en el nou canceller alemany, Friedrich Merz. El conservador, del mateix partit que l'excancellera Angela Merkel, la CDU, és un europeista convençut i Macron sembla tenir-hi molta més sintonia que amb el seu predecessor, Olaf Scholz. És habitual que el primer viatge oficial a l'estranger d'un nou canceller sigui a França, però Merz s'ha desplaçat a París menys de 24 hores després de ser nomenat. És tota una declaració d'intencions.
Macron l'acull amb els braços oberts i amb l'esperança que el nou canceller suposi un revulsiu per a un eix franco-alemany molt debilitat. Amb Scholz, que tenia una relació personal distant amb el president de la República Francesa, l'eix que tradicionalment ha funcionat com a motor polític de la Unió Europea havia quedat pràcticament esborrat, sobretot per les diferències polítiques arran de la guerra a Ucraïna. "Depèn de nosaltres fer que el motor i el reflex franco-alemanys siguin més forts que mai", escrivia aquest dimarts Macron a X per felicitar l'elecció del nou canceller per part del Bundestag.
Fonts de l'Elisi parlen de "resincronitzar" i "accelerar" l'agenda franco-alemanya per a la Unió Europea. "És una visita que té com a objectiu enviar un senyal molt fort i immediat sobre el fet que es rellança la relació franco-alemanya", destaquen les mateixes fonts presidencials. Els dos mandataris ja es coneixen, s'han reunit en diferents ocasions en els últims dos anys –l'última vegada va ser just després de la victòria electoral de Merz–, i han tingut l'oportunitat d'exhibir la seva sintonia. A més a més, el nou canceller té una relació personal molt especial amb França, país on passava les vacances quan era jove. La premsa francesa ja parla fins i tot de Merzcron per referir-se a la parella política, igual que havia batejat Merkron el tàndem Merkel-Macron.
Actuar de bracet
Macron i Merz s'han compromès aquest dimecres a "respondre conjuntament als reptes que afronta Europa" i a "actuar anant de bracet". En una roda de premsa conjunta abans de dinar junts a l'Elisi, els dos líders han defensat la construcció d'una Europa "més sobirana" i competitiva. "Donarem un nou impuls a l'eix franco-alemany", ha promès el nou canceller. Davant les amenaces que viu Europa, els dos mandataris han anunciat la creació d'un "consell de defensa i de seguretat" franco-alemany que es reunirà regularment per donar resposta "als reptes estratègics comuns". De fet, amb Merz, París i Berlín s'alineen més amb la qüestió de defensa, el pla europeu per augmentar la despesa i fer que la UE sigui més independent.
Tot i l'apropament entre París i Berlín amb l'arribada de Merz, les dues capitals mantenen posicions diferents sobre algunes qüestions importants, com les garanties de seguretat a Ucraïna quan hi hagi un alto el foc o la qüestió nuclear. Mentre que França assumeix que ja no pot comptar amb els Estats Units ni per protegir Europa ni per garantir que Rússia compleixi els acords de pau –quan n'hi hagi–, el nou canceller manté les posicions que havia tingut fins ara Berlín, intentant mantenir un equilibri entre atlantisme i europeisme, malgrat el distanciament amb Europa que està marcant el president dels Estats Units.
Posició atlantista
Berlín continua mantenint que els EUA han de participar en les garanties de seguretat a Ucraïna –tot i que Trump ja ha rebutjat enviar tropes sobre el terreny– i que Europa ha de seguir comptant amb Washington per a la protecció del Vell Continent en el marc de l'OTAN. "És important que els Estats Units es comprometin amb les garanties de seguretat", ha demanat Merz.
L'oferta de París de compartir amb la resta de socis europeus el seu propi paraigua nuclear va ser rebuda amb fredor per Alemanya. Merz ha reiterat que Alemanya confia en la protecció de Washington malgrat els avisos de Trump i que França no ha de substituir el paraigua nord-americà. "Veig la necessitat de parlar-ne amb França i el Regne Unit, però com a complement de la protecció que ja tenim amb els socis americans en el marc de l'OTAN", ha destacat el canceller. Merz tampoc sembla disposat a canviar la política antinuclear d'Alemanya, que xoca de ple amb l'impuls de l'energia nuclear de Macron a França.
Després del viatge a París, el líder de la CDU s'ha desplaçat a Varsòvia per entrevistar-se amb el primer ministre de Polònia, Donald Tusk, que va ser president del Consell Europeu i comparteix amb Merz el caràcter europeista. El canceller també vol donar un nou impuls a les relacions entre Berlín i Varsòvia després d'una etapa de distanciament entre les dues capitals en l'etapa d'Olaf Scholz. Per tancar en cercle, Tusk viatjarà aquest divendres a França, on té previst reunir-se amb el president de la República a Nancy i signar un tractat d'amistat i cooperació entre els dos països.