Àustria guanya Eurovisió i Israel queda segona gràcies al vot del públic
Espanya només pot ser la tercera per la cua amb 37 punts

BarcelonaLes cases d'apostes auguraven per a Suècia més d'un 40% de possibilitats de guanyar Eurovisió, però a l'hora de la veritat el país escandinau s'ha quedat sense la tan desitjada victòria després que li hagi passat al davant el segon favorit de la nit, Àustria. JJ –nom artístic de Johannes Pietsch– ha emocionat els eurofans amb Wasted love, una cançó molt lírica que li ha permès demostrar les qualitats com a contratenor. Al final de la nit, el duel ha sigut entre Àustria i Israel, que ha quedat en segona posició gràcies al vot del públic.
Àustria, que ha actuat en novena posició, ha trencat la llegenda negra que assegura que aparèixer durant la primera meitat de la gala porta mala sort. El públic ha respost amb furor al dramatisme de la seva actuació, reforçada per un joc de llums que feia que tot es veiés en blanc i negre. Amb Wasted love, JJ simulava anar en un vaixell que havia de superar una tempesta. És la tercera vegada que Àustria s'endú la victòria al festival. El festival d'Eurovisió ha estat seguit per 966.000 espectadors a Catalunya, amb una quota de pantalla del 49,8%; al conjunt de l'estat espanyol, per 5.884.000 espectadors, xifra que representa un 50,1%. El moment de les votacions, els espectadors han superat el milió a Catalunya (63,8% de quota de pantalla) i a Espanya han estat 6.315.000 (59,7%).
L'elefant a la sala d'Eurovisió és la participació d'Israel, que l'organització del festival segueix defensant malgrat les peticions de diferents organitzacions i institucions perquè es veti la seva presència a causa de la guerra de Gaza. El televot, que ha atorgat 297 vots a Israel i l'ha impulsat a la segona posició del rànquing, sembla anar en contra de la pressió internacional per evitar que el país continuï tenint presència en el festival. De fet, la cançó israeliana ha sigut la més votada pel públic de països com Espanya, on el govern de Pedro Sánchez manté oberts conflictes diplomàtics amb Israel.
Eurovisió, que està patrocinada per Moroccan Oil, empresa israeliana, ha volgut minimitzar al màxim les crítiques o protestes contra Israel. Bona mostra d'això ha sigut l'amenaça de multar RTVE si els comentaristes Tony Aguilar i Julia Valera tornaven a mencionar els morts de Palestina com van fer en la segona semifinal del festival abans de l'actuació de Yuval Raphael. En la final, RTVE hi ha respost mostrant un missatge de suport a Palestina just abans de l'inici de la gala i els dos comentaristes han fet una introducció especialment neutra a la representant israeliana, que quan ha sortit a l'escenari ha estat rebuda amb menys xiulets dels esperables (o almenys no s'han sentit en la retransmissió).
La gran derrotada de la nit, Suècia, s'ha fet esperar fins a gairebé el final de la gala, ja que els productors la van situar en la posició 23 de 26. Kaj, els primers representants de Suècia que canten en suec des del 1998, han fet que el públic de l'estadi de Basilea s'unís al seu furor per la sauna, un element imprescindible de la cultura dels països nòrdics. Els tres membres del grup, que són originaris de Finlàndia i formen part de la minoria d'aquell país de parla sueca, són especialistes a fer cançons humorístiques que tracten sobre elements folklòrics finesos i suecs.
Melody, la representant espanyola, ha aparegut a l'escenari en sisena posició i, fent gala de l'entrega que ha demostrat durant tota la prèvia al festival, ha fet una actuació amb molta èpica i reivindicant el seu caràcter de diva, el motor conceptual de la cançó. La sevillana ha sorprès el públic de l'estadi St. Jakobshalle finalitzant el seu moment de glòria amb el característic "gest de l'helicòpter": és a dir, agafant la llarga cabellera i fent-li fer voltes com si fos les aspes d'un helicòpter. Malgrat la passió de Melody, el públic no ha valorat gens el seu esforç i només li ha atorgat 10 punts. Sumant els vots del jurat i el públic, Espanya ha quedat tercera per la cua amb 37 punts.
Si Melody ha demostrat la seva emoció fent l'helicòpter, el representant dels Països Baixos, Claude, ho ha fet vessant unes quantes llàgrimes quan ha finalitzat la interpretació de C'est la vie, amb menys grapa que en ocasions anteriors.
El barroc sempre fa acte de presència a Eurovisió i enguany l'encarregada de barrejar foc, sons tribals i acrobàcies ha sigut la polonesa Justyna Steczkowska amb la cançó Gaja, inspirada en la Terra com a símbol de divinitat, força i amor. Com si fos un personatge de Joc de trons, Steczkowska s'ha elevat per sobre de l'escenari mentre a la pantalla es veia un drac volant amenaçadorament. Altres països han rendit homenatge a la seva tradició musical, com Alemanya, que ha presentat un tema molt influenciat pel tecno i l'electrònica que va triomfar al Berlín dels anys 90. També en el gènere del dance s'ha mogut Dinamarca.
Céline Dion, la gran absent de la nit
Una de les grans incògnites de la nit era si Céline Dion, que va guanyar Eurovisió representant Suïssa el 1998, faria una aparició especial a l'estadi de Basilea. Durant tota la setmana, el director del festival, Martin Green, ha mantingut viva l'esperança dels eurofans, malgrat que sempre ha dit que la possible actuació de la canadenca depenia del seu estat de salut; a la primera semifinal, la cantant va optar per enviar un missatge enregistrat. Finalment, però, el somni no s'ha fet realitat i, tot i els molts rumors, Dion no ha fet acte de presència en una gala un dels grans moments de la qual ha sigut l'actuació conjunta del croat Baby Lasagna, que va quedar en segona posició a Eurovisió 2024, i Kaarija, subcampió d'Eurovisió 2023, plantejada com una mena de combat musical amb estètica de videojoc.