Sánchez anuncia una consulta pública abans de decidir sobre l'opa hostil al Sabadell
El PP anticipa que "estarà en contra [de l'opa] si no té garanties" en termes de competència i accés al finançament

BarcelonaLes jornades del Cercle d'Economia engeguen aquest dilluns a Barcelona davant tota l'expectació política i econòmica. Sobretot perquè hi plana l'opa del BBVA al Banc Sabadell i perquè inaugurava l'acte el president espanyol, Pedro Sánchez, que podria tenir d'aquí pocs dies l'operació financera sobre la taula amb l'opció de posar-hi noves condicions "d'interès general". El cap de l'executiu de l'Estat s'hi ha volgut referir explícitament durant el seu discurs: ha anunciat que obrirà una consulta pública abans de decidir-se per recollir l'opinió d'empreses, agents socials i la societat civil sobre l'opa que el banc basc va llençar fa gairebé un any damunt el Sabadell.
A més, ha donat pistes ja de la reticència del govern espanyol a les intencions del banc presidit per Carlos Torres, ja que ha remarcat que té problemes –detectats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)– d'"excessos de concentració".
Fins ara l'executiu de l'Estat s'ha mostrat contrari a l'opa. De fet, Sumar s'ha mullat explícitament en contra de l'operació aquests últims dies, però el PSOE últimament havia moderat el seu discurs. El pronunciament de Sánchez al Cercle d'Economia ha estat el primer després de l'informe de la CNMC, que, tot i els condicionants per al finançament de les pimes, en particular les catalanes, ha decidit autoritzar l'operació engegada pel BBVA per unanimitat.
El president del BBVA, Carlos Torres, no ha tardat a reaccionar a l'anunci de Sánchez: "Màxim respecte a les decisions [del govern espanyol]", ha dit en una atenció als mitjans de comunicació, també des del Cercle d'Economia. Torres ha tornat a treure pit de l'operació i les seves bondats, no només per a l'Estat, sinó també per a Catalunya. El BBVA sempre s'ha mostrat molt confiat en el fet que l'executiu de Sánchez no dificulti l'operació, tot i que l'anunci d'aquest dilluns ha estat un gir inesperat. De fet, Torres se n'ha assabentat en directe. En canvi, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, veu "positiu" l'anunci de Sánchez, tal com ha expressat en el mateix conclave empresarial. El cert és que per al banc vallesà suposa una finestra oberta per tornar a posar damunt la taula un dels arguments als quals sempre s'ha aferrat per criticar l'operació: el rebuig "unànime" socialment i empresarialment.
Foment del Treball també rebutja l'opa
El president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat aquest dilluns de "decebedora", "insuficient", "inapropiada" i "precipitada" la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC, el regulador estatal de la competència) que autoritza l'oferta pública d'adquisició (opa) del BBVA sobre el Banc Sabadell. "Demanem al govern de l'Estat i al president del govern [Pedro Sánchez] que paralitzi aquesta operació", ha dit Sánchez Llibre.
La patronal –que representa les grans empreses catalanes– es va mostrar contrària des d'un bon principi a l'intent de compra del Sabadell per part del banc d'origen basc, ja que considera que retallaria de manera substancial la competència al sector, especialment l'accés al crèdit de les pimes. "Una resolució d'aquesta magnitud hauria de tenir un estudi més exhaustiu i més profund de quina és la valoració i de quines són les conseqüències de la situació del crèdit", ha assegurat Sánchez Llibre en declaracions a la premsa just abans d'assistir a les jornades anuals del Cercle d'Economia, que comencen aquest dilluns a Barcelona.
Ambigüitat al PP
Per la seva banda, el PP continua amb la seva ambigüitat pel que fa a l'operació i ha aprofitat l'avinentesa per criticar Sánchez i el seu anunci. Des de Catalunya, el secretari general del partit, Santi Rodríguez, ha lamentat que el govern espanyol "no tingui opinió sobre una operació d'aquesta envergadura que tindria un impacte important en les entitats financeres espanyoles". Sobre l'opa en concret, Rodríguez ha tornat a apel·lar a la necessitat d'una "pluralitat en l'oferta financera" i que aquesta oferta estigui com menys concentrada millor. Ara bé, ha matisat que això inclou molts elements.
A Gènova, el secretari econòmic del PP, Juan Bravo, també s'ha mostrat reticent a l'operació: "El PP estarà en contra [de l'opa] si no es respecten les garanties" de competència i accés al finançament d'autònoms i pimes. Tot i que en les seves declaracions també hi ha hagut ambigüitat: "No és una qüestió política, sinó de gestió". "Cal escoltar els tècnics" i veure "si es donen totes les garanties", ha acabat. Fonts de Génova remarquen en privat els seus dubtes: "D'entrada estem en contra de l'opa, però ens falta informació".
Pressió d'ERC i Junts
En canvi, qui no ha dubtat a pressionar Sánchez perquè entorpeixi l'opa són les formacions independentistes. Junts, que ha evitat fer sang amb el vot del conseller de la CNMC, Pere Soler, proposat pel seu partit, ha comminat l'executiu estatal a actuar: "Ja sabem quin és el resultat que tindrà [la consulta] a Catalunya, un rebuig unànime de les empreses i tots els agents socials; el que hauria de fer és mullar-se i aturar aquesta opa", ha reblat el portaveu juntaire, Josep Rius. En canvi, ERC ha aplaudit l'anunci.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, escoltava Sánchez des de primera fila de les jornades del Cercle i s'hi ha reunit, com també ho ha fet l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Illa ha rebut amb entusiasme l'anunci. Ell ja s'havia mostrat obertament contrari a l'operació. "Defensarem els interessos de Catalunya", va dir en conèixer l'informe de Competència.
Des de primera hora l'opa al Sabadell ha centrat les converses al Palau de Congressos de Catalunya i, abans d'arrencar les jornades, tots els focus han anat a parar als presidents d'aquestes entitats financeres, que han fet acte de presència en la inauguració. Davant la mirada de tots, el president del Sabadell, Josep Oliu, s'ha atansat a saludar el president del BBVA, Carlos Torres, i han protagonitzat una breu conversa davant dels flaixos.
Després de la decisió de la CNMC d'autoritzar per unanimitat l'opa al Sabadell –amb el vot a favor de Pere Soler, proposat per Junts, que ha aixecat polèmica–, la pilota passa a la teulada del govern espanyol. En concret, del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que té 15 dies laborables per decidir si remet la decisió sobre l'operació financera al consell de ministres. Si ho fa, obrirà la porta que l'executiu de Pedro Sánchez pugui dir-hi amb la imposició de condicions més dures. És en aquest context que el president espanyol ha anunciat la consulta pública prèvia abans de prendre cap decisió definitiva. Després del posicionament del govern de l'Estat, i en cas que el BBVA continuï amb els seus plans, l'operació encara hauria de passar per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i, en última instància, els accionistes del Sabadell.
L'apagada massiva
L'opa al Sabadell, però, no ha estat l'única qüestió d'actualitat que ha abordat el cap de l'executiu espanyol en la seva intervenció en les jornades del Cercle. Ha engegat el seu discurs referint-se al sistema energètic i l'apagada massiva de tot just fa una setmana per insistir que el govern espanyol anirà fins al final per conèixer les causes de l'incident. També s'ha reafirmat en la transició energètica, malgrat el debat que s'ha reobert sobre el futur de l'energia nuclear.
Després de fer valer la reacció d'Espanya davant de la crisi –"Vam recuperar la normalitat en un temps rècord", ha dit–, ha tret pit de l'aposta de les energies renovables i que a l'Estat el preu de l'energia és el 30% més barat que a la resta de la Unió Europea; a més de remarcar davant l'empresariat les bones perspectives econòmiques d'Espanya. "Som la locomotora de tota l'eurozona", ha rematat, i ha apostat perquè la Unió Europea busqui una autonomia estratègica oberta a les altres economies.
La resposta als aranzels
A parer del president espanyol, a curt termini, el principal repte d'Espanya i la Unió Europea és respondre als aranzels dels Estats Units, una "amenaça" que, ha insistit, persisteix. Així, ha demanat "diàleg" per afavorir el comerç internacional i ha fet gala del decret elaborat pel consell de ministres per ajudar els sectors més afectats per la política econòmica de Donald Trump. "Faig una crida als grups parlamentaris que donin suport a les mesures per la crisi aranzelària. Demano que no donin l'esquena al nostre país", ha dit, i ha demanat el vot als partits per a aquest dijous, que s'ha de convalidar el paquet de mesures al Congrés dels Diputats. Una petició que el PP ja ha rebutjat, assegurant que si no tiren endavant les mesures és perquè el govern espanyol no ha acceptat les propostes populars -ha dit Juan Bravo-.
Pedro Sánchez també ha fet una altra petició als grups parlamentaris i a l'empresariat: que no es tanquin d'entrada a la reducció de la jornada laboral, que s'ha d'aprovar aquest dimarts al consell de ministres i que no compta amb l'aval de les patronals (tampoc encara de la majoria al Congrés). Junts, però, que dona suport al govern espanyol, ja ha anunciat que presentarà una esmena a la totalitat.
El president del Cercle, Jaume Guardiola, ha inaugurat les jornades esbossant les principals qüestions que centraran les discussions d'aquesta setmana al Palau de Congressos de Catalunya, que passen sobretot per la nova situació geopolítica i, en concret, pel futur de la Unió Europea –amb l'augment de la productivitat i el rearmament com a principals reptes–. "El moment és greu i no hi ha alternativa més a Europa", ha resumit.