El Govern tomba la potabilitzadora i Manacor continuarà sense aigua potable

L'Ajuntament ha hagut de renunciar a la construcció de la instal·lació i haurà d'indemnitzar l'empresa adjudicatària amb 250.000 euros

El dipòsit d'aigua de Manacor.
Sebastià Vanrell
04/04/2025
2 min

PalmaLa direcció general de Recursos Hídrics, òrgan depenent del Govern, ha denegat els permisos per extreure la quantitat d’aigua que l’Ajuntament de Manacor necessitava per posar en marxa la planta potabilitzadora prevista per enguany. Aquesta circumstància obliga el Consistori a renunciar a la seva construcció i a fer front a una indemnització de 250.000 euros a l’empresa a la qual ja havia adjudicat l’obra. D'aquesta manera, la trama urbana de la ciutat es queda sense aigua potable, almenys fins d’aquí a tres anys, termini previst pel Govern per tenir enllestida l’arribada d’aigua des de Petra i la dessaladora de Llevant, que ha de subministrar a tota la comarca a un preu unitari.

“Era un dels projectes més importants d’aquest mandat, al qual no ens queda més remei que renunciar, de moment”, explica el batle de Manacor, Miquel Oliver. No és un assumpte menor, ja que la Sala havia tret a licitació i adjudicat el projecte per un total de tres milions d’euros, provinents íntegrament de romanents municipals i que, un cop superats els tràmits pertinents, podran tornar a la caixa municipal. Això sí, amb una retallada del 6% estipulada amb la constructora FACSA com a indemnització si el projecte no tirava endavant, com finalment ha passat. Aquesta rescissió de contracte suposarà que l’Ajuntament haurà de pagar “entre 250.000 i 300.000 euros”.

“És una vulneració a la nostra autonomia”

Recursos Hídrics, que ha mantingut reunions periòdiques amb l’Ajuntament per tractar la qüestió, rebutja una extracció elevada d’aigua dels aqüífers de la zona per destinar-los a una gran potabilitzadora, ja que es malbarataria un percentatge important pel camí. Tampoc vol que, amb la previsió de canalitzar aigua potable des de Petra (amb un mínim de tres anys d'espera) i amb la construcció prevista d’una dessaladora per abastir tota la comarca de Llevant, hi hagi dos models en funcionament. “El Govern vol que després li comprem el 100% de l’aigua que produeixi i al preu que ells fixin. Pensam que és una vulneració de la nostra autonomia”, afegeix Sebastià Llodrà, regidor local de Medi Ambient.

Hem de recordar que Manacor ja compta amb una potabilitzadora en funcionament, de dimensions molt més reduïdes que la prevista, però que actualment ja proporciona aigua de qualitat i sense nitrats a un total de 470 habitatges (unes 1.500 persones) dels sectors del Serralt i la Volta. També abasteix l’escola pública Jaume Vidal i disposa de cinc fonts públiques.

Apujar el preu de la factura

Durant aquests mesos, el consistori manacorí ha intentat arribar a un acord que permetés la construcció de la planta i un model mixt compatible amb el que es preveu d'aquí a tres anys. “Estam disposats a comprar un 80 o un 85% de l’aigua en alta que vingui de les infraestructures del Govern, però mantenint el projecte i el nostre model, amb el qual tindríem aigua potable de manera immediata” diu Oliver, que adverteix que, amb un preu unitari fixat pel Govern, “les tarifes hauran de pujar més del que estava previst, en relació amb el preu que l’hàgim de comprar”.

stats
OSZAR »