Europa

Lituània reforça el taló d'Aquil·les de l'OTAN per por a un atac de Putin

Situat entre l'enclavament rus de Kaliningrad i Bielorússia, aquest territori es considera un dels llocs amb més risc d'atac militar d'Europa

Carretera a  la ciutat de Suwalki, a Polònia, l'octubre de 2022.
Beatriz Juez
23/05/2025
3 min

BerlínLituània està prenent mesures per reforçar el corredor de Suwalki per dissuadir Rússia de llançar un atac eventual contra la Unió Europea o contra l'OTAN en aquest territori considerat, per a molts experts militars, com el taló d'Aquil·les de l'Aliança Atlàntica. Aquest corredor, d'uns 100 quilòmetres d'amplada i que fa de frontera entre Polònia i Lituània, està situat entre l'enclavament rus de Kaliningrad i Bielorússia, el principal aliat de Rússia.

"Es tracta d'un corredor terrestre vital entre el cor d'Europa i alguns dels membres més exposats de l'OTAN, els països bàltics. Si Rússia ataqués algun dels tres bàltics, l'única ruta terrestre de reforç passaria pel corredor de Suwalki", explica a l'ARA John R. Deni, expert en seguretat internacional i professor de l'Institut d'Estudis Estratègics (SSI), que forma part de l'Escola de Guerra de l'Exèrcit dels Estats Units (USAWC, per les sigles en anglès).

El govern lituà pretén reforçar la xarxa de carreteres al corredor de Suwalki fins a mitjans del 2028 per adaptar-les a la mobilitat militar amb l'objectiu de facilitar els moviments de tropes i de mercaderies i de donar suport a possibles evacuacions de civils en cas de guerra.

La Via Bàltica, que connecta Varsòvia i Tallinn (Estònia), és la principal connexió viària entre els països bàltics i Polònia. En coordinació amb les autoritats poloneses, Lituània planeja reforçar especialment una ruta secundària, que travessa el corredor i que connecta Vílnius, la capital de Lituània, i Augustów, al nord-est de Polònia.

Ruta militar entre Polònia i els països bàltics

Països de l’OTAN

Rússia

FINLÀNDIA

Via Bàltica

Nova ruta

Corredor Suwalki

SUÈCIA

Tallin

mar Bàltic

ESTÒNIA

RÚSSIA

Riga

LETÒNIA

LITUÀNIA

Kaunas

Kaliningrad

Vílnius

BIELORÚSSIA

Augustów

POLÒNIA

100 km

Varsòvia

Països de l’OTAN

Rússia

Via Bàltica

FINLÀNDIA

Nova ruta

Corredor Suwalki

Tallin

RÚSSIA

mar Bàltic

ESTÒNIA

Riga

LETÒNIA

LITUÀNIA

Kaunas

Kaliningrad

Vílnius

Augustów

POLÒNIA

BIELORÚSSIA

Varsòvia

100 km

Països de l’OTAN

Rússia

Via Bàltica

FINLÀNDIA

Nova ruta

Corredor Suwalki

Tallin

RÚSSIA

mar Bàltic

ESTÒNIA

Riga

LETÒNIA

LITUÀNIA

Kaunas

Kaliningrad

Vílnius

Augustów

POLÒNIA

BIELORÚSSIA

Varsòvia

100 km

Aquest segon corredor oferiria una ruta alternativa a Europa Occidental a través de Polònia si l'anomenada Via Bàltica quedés bloquejada o es necessités per a altres fins en cas de crisi. Deni considera que el corredor de Suwalki té el “potencial” de convertir-se en “el lloc més perillós del món”.

Reforç de les fronteres

A més de millorar la segona ruta del corredor de Suwalki per adaptar-la a la mobilitat militar, el govern lituà també reforçarà les fronteres amb Kaliningrad i Bielorússia. Per això, augmentarà els punts de control de carreteres i col·locarà, per exemple, blocs de ciment per dificultar el pas.

"Gràcies a la desastrosa invasió d'Ucraïna per part de [Vladímir] Putin, la majoria de les forces terrestres russes que estaven a Kaliningrad i a la part occidental de Rússia han estat redistribuïdes per lluitar a Ucraïna. Això significa que avui Rússia podria tenir problemes per tancar el corredor de Suwalki amb el que queda a la regió", explica Deni.

Però l'expert adverteix que "si la guerra a Ucraïna acaba, Rússia sens dubte tornarà a desplegar aquests actius militars de tornada on estaven basats abans i plantejaran una vegada més l'espectre d'un conflicte centrat al voltant del corredor de Suwalki".

Lituània, que es va independitzar de la Unió Soviètica el 1990, és membre de la Unió Europea i de l'OTAN des del 2004. El temor d'una invasió russa dels països bàltics va néixer després de l'annexió el 2014 de la península ucraïnesa de Crimea i es va incrementar arran de la guerra d'agressió russa contra Ucraïna, llançada per Moscou el 24 de febrer del 2022 i que tres anys després encara continua.

Trenta hores per aïllar els bàltics

Segons un informe del think tank nord-americà Rand Corporation, les forces militars russes necessitarien entre 30 i 60 hores per aïllar Riga i Tallinn. Tot i que les millores en el transport per carretera i ferroviari a través del corredor de Suwalki són “de vital importància per a la seguretat dels aliats”, Deni dubta “que per si soles dissuadeixin Rússia: només unes forces militars aliades suficients sobre el terreny, procedents de diversos aliats, entre ells Espanya, convenceran Putin que no ataqui”.

"Si Putin sap que hi ha diversos aliats disposats i capaços de defensar els estats bàltics i Polònia, és molt menys probable que ataqui. La solidaritat generalitzada entre els aliats és la clau per aconseguir dissuadir Putin, negant-li la possibilitat d'una victòria ràpida o un fet consumat", adverteix l'expert.

En cas d'atac rus al corredor de Suwalki, s'activaria l'article 5 del Tractat de l'Atlàntic Nord, que estableix el principi de defensa col·lectiva entre membres de l'OTAN. Altres experts consideren que en cas de conflicte obert amb Moscou al corredor de Suwalki, Kaliningrad corre tant risc d'aïllament i bloqueig per part de l'OTAN com els països bàltics per part de Rússia.

stats
OSZAR »