Els arquitectes constaten la ineficàcia de les mesures d'habitatge de Prohens

Recorden que el preu ha pujat entre un 11 i un 14% a les Balears des de l'entrada en vigor de la norma

En groc i en blau es poden veure les àrees urbanitzables que està previst que creixin: les grogues són d'ús residencial i les blaves són per activitats econòmiques.
14/05/2025
2 min

PalmaEl Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) constata que les mesures legislatives de Marga Prohens per actuar de manera urgent sobre l'accés a l'habitatge no han funcionat, quan ja fa més d'un any que estan en vigor. Els arquitectes han analitzat l'evolució des que el Govern va aprovar les mesures i assenyalen que "entre l'abril de 2024 i l'abril de 2025, el preu de l’habitatge s’ha incrementat entre un 11% i un 14%". "La inèrcia continua", remarca el COAIB en un escrit registrat davant el Parlament durant la tramitació del projecte de llei d'habitatge per a Palma.

El COAIB s'ha adreçat al Parlament aprofitant que la tramitació del projecte de llei per impulsar la construcció d'habitatges a Palma –deriva del Decret llei per a l'obtenció de sòl residencial a Palma– permet a les entitats ciutadanes i col·legis professionals emetre les seves consideracions, les quals es podran incorporar en forma d'esmena per qualsevol grup parlamentari.

Els arquitectes posen de manifest que les mesures del Govern no han impactat en l'escalada de preus, que, segons recorda el COAIB, es va iniciar el 2012. "La problemàtica s’incrementa a un ritme imparable. El preu de l’habitatge, tant de venda com de lloguer, s’ha allunyat progressivament de l’abast econòmic d’un ample sector de la població resident", assenyalen.

L'escrit registrat pel COAIB recull un argument per explicar el fracàs de l'impacte de les mesures: a més de la inèrcia dels preus, "una part significativa dels nous habitatges, producte del canvi d’ús de locals i oficines existents, ja funcionaven clandestinament com a habitatges, no representant el guany esperat", diu el Col·legi.

En tot cas, els arquitectes esperen que la llei de mesures urgents per a l'habitatge aconsegueixi mitigar el constant augment del preu del lloguer i la compra, si bé són poc optimistes. "El ritme al que [la nova normativa] pot generar habitatge no és suficient per igualar la demanda acumulada i en continu creixement".

Demanda incontrolable

El COAIB explica en el seu escrit que un dels inconvenients de qualsevol política d'habitatge a les Illes és l'enorme demanda estrangera, que els darrers anys ha impactat amb força al mercat immobiliari illenc. Els arquitectes consideren que no es poden improvisar mesures i que l'únic camí segur és "l'aposta per la generació d’un parc públic representatiu d’habitatge protegit i de qualificació permanent indefinida en el temps".

Pel que fa a les iniciatives que promou el Decret llei en vigor d'obtenció de sòl residencial a Palma, que ara es tramita com a projecte de llei, els arquitectes lamenten que es tornin a impulsar actuacions que no han passat per la tramitació habitual dels plans urbanístics –Palma va aprovar fa dos anys el nou Pla General–, i que es facin de manera improvisada, provocant "el desbaratament i la dispersió de l’ordenament urbanístic i territorial a cop de decrets llei i procediments extraordinaris".

Finalment, reflexionen sobre un element clau: el creixement constant, que fa impossible qualsevol planificació i que posa al límit els recursos. "És important definir amb el consens més gran possible quin és l’horitzó de la nostra comunitat i fins a on estam disposats a créixer en població. Hem de ser conscients que el creixement continuat any rere any no és sostenible en un territori finit, amb recursos naturals limitats, i que a major població, major creixement vegetatiu i majors necessitats d’infraestructures, serveis i recursos", conclouen.

stats
OSZAR »