El Japó endureix el control sobre el cànnabis i deté els primers turistes per consum
Les autoritats japoneses apliquen la nova legislació, que penalitza el consum de marihuana, també als estrangers

TòquioEl Japó comença a anar sense embuts quan es tracta de droga: el país endureix encara més la seva política de tolerància zero amb els estupefaents. Des del desembre passat consumir marihuana ja no és només un tabú social o una zona grisa legal: és un delicte penal. A finals de març, la policia de Tòquio va detenir per primera vegada dues persones –un home de 44 anys i una dona– acusades de consumir cànnabis després de donar positiu en una prova d’orina.
Mentre que a Europa o als Estats Units fumar marihuana pot ser vist com una pràctica recreativa o cultural, al Japó pot acabar amb detenció immediata, judici, presó i, eventualment, deportació. El sistema judicial japonès permet retenir una persona fins a 23 dies sense càrrecs formals, amb accés limitat a un advocat i amb comunicacions restringides. A més, una detenció per drogues pot comportar la prohibició d’una pròxima entrada futura al país i que el visat es vegi afectat. En el cas que la persona detinguda treballi en una empresa o estudiï en una universitat, les autoritats notificaran l'arrest a aquestes entitats.
La policia va trobar restes de marihuana al vehicle on viatjaven els arrestats i, després de les proves, tots dos van admetre haver-ne consumit. Aquest cas del passat 31 de març suposa un punt d’inflexió: és el primer cop que el consum és castigat gràcies a una reforma legal que va entrar en vigor el 12 de desembre del 2024. Fins aleshores, el Codi Penal japonès preveia penes severes per possessió, cultiu o tràfic, però no sancionava explícitament el consum. Una llacuna legal històrica pensada, originalment, per protegir els pagesos de cànem industrial.
Davant l’augment de casos entre joves i l’arribada massiva de turistes amb una visió més permissiva del cànnabis, el govern japonès ha optat per endurir la legislació. Per als visitants estrangers –especialment els europeus acostumats a normatives més flexibles– el canvi pot ser difícil d’entendre: al Japó fumar marihuana pot comportar penes de fins a set anys de presó. Una prova d’orina positiva –que les autoritats poden fer després d’un control policial o una detenció preventiva– pot ser suficient per obrir un procés judicial. La severitat de les sancions al Japó contrasta amb la tendència de la despenalització i la regulació del consum que avança en molts països europeus.
Més controls a Tòquio
La policia japonesa ha intensificat en les últimes setmanes els controls en els barris de Tòquio més freqüentats per estrangers. El que molts turistes desconeixen és que, des de la reforma legal, també és delicte haver consumit marihuana a l’estranger si el test d’orina dona positiu un cop al Japó. “No importa si el consum s’ha produït a Espanya, els Estats Units o el Canadà. Si dones positiu en una prova al Japó, has comès un delicte”, afirma un agent que prefereix mantenir l’anonimat. Tot i que la llei s’aplica a tothom per igual, els visitants procedents de països on el cànnabis està despenalitzat estan ara sota una lupa especial.
La policia afirma que veu més casos a festivals, locals nocturns o barris turístics, on “alguns joves estrangers pensen que poden fumar com al seu país i no és així”. “Aquí el cànnabis no és ni cultura, ni tradició, ni moda: és una droga il·legal i les conseqüències poden ser molt greus”, alerta. La vigilància també s’estén als aeroports, estacions i allotjaments turístics. En les últimes setmanes s’han incrementat els controls aleatoris, els registres amb gossos detectors i les proves de detecció.
Un dels casos més mediàtics ha estat el de l’atleta i youtuber australià Matt Fox, fundador del canal Sweat Elite, amb més de 144.000 subscriptors. Fox va ser detingut a Osaka el 9 d’abril, acusat d’intentar introduir al país, a través d’un servei de missatgeria internacional, tauletes amb THC, el principi actiu del cànnabis. Segons la policia, la comanda va sortir dels Estats Units al febrer, però Fox no va ser detingut fins a la seva arribada al Japó per participar en la marató d’Osaka 2025. Fox havia admès públicament que utilitzava gominoles amb THC per tractar l’ansietat i millorar el son.
Detingut i incomunicat durant setmanes
La majoria de les més de 8.000 detencions relacionades amb el tràfic o possessió de marihuana que es van produir al Japó el 2023 van afectar ciutadans japonesos o residents estrangers, però comença a detectar-se un augment de casos protagonitzats per turistes. “La majoria de visitants no són conscients de la severitat del sistema penal japonès”, explica un funcionari d’una ambaixada europea que prefereix mantenir-se en l’anonimat. “Els detinguts sovint queden molt impactats per la manca de contacte amb l’exterior, la rigidesa dels interrogatoris i el fet de no disposar sempre d’un intèrpret. La detenció preventiva pot allargar-se fins a 23 dies sense càrrecs formals, cosa impensable en molts països europeus”, afirma.
Segons aquest funcionari consular, és freqüent rebre trucades de famílies desesperades quan descobreixen que el seu fill o filla ha desaparegut i resulta que ha estat arrestat. “Aquí poden estar detinguts dies o setmanes sense telèfon, sense visites i sotmesos a interrogatoris diaris. Alguns acaben signant confessions sota pressió que després no poden rectificar. I quan ens contacten, sovint el mal ja està fet”, lamenta. “Un simple porro consumit abans de viatjar pot acabar amb una ordre de deportació o una pena de presó. El Japó no actua amb una lògica de proporcionalitat, sinó amb una estratègia de dissuasió total. El missatge és clar: tolerància zero”, conclou.