Merz és investit canceller després d'un sorprenent fiasco a la primera votació
El líder conservador no havia obtingut prou suports en la primera votació al Bundestag i comença el mandat amb la coalició debilitada

BerlínA la segona va la vençuda. El conservador Friedrich Merz va ser elegit aquest dimarts desè canceller de la República d’Alemanya al Bundestag, la cambra baixa del Parlament alemany, amb 325 vots a favor, després d’una jornada d’infart en un país poc acostumat als sobresalts polítics. Merz va aconseguir finalment superar els 316 vots que necessitava per convertir-se en el successor del socialdemòcrata Olaf Scholz al capdavant de la primera potència econòmica europea.
Perquè Merz fos escollit canceller, va ser necessària una segona votació, un fet inèdit a Alemanya. Al matí, Merz havia fracassat per sorpresa en la primera votació amb només 310 vots a favor, sis menys que la majoria requerida. El fracàs en la primera votació va sorprendre tothom dins i fora del Bundestag i va provocar una caiguda de la borsa alemanya. Abans de la votació, tant els conservadors com els socialdemòcrates, socis de la nova coalició de govern, havien assegurat que tenien prou vots. Però no va ser així.
Tot i que la Llei Fonamental, com s’anomena la Constitució alemanya, preveu fins a tres rondes de votació perquè el candidat proposat sigui elegit canceller, aquesta era la primera vegada que passava una cosa així en la història de la República Federal d’Alemanya.
Un cop elegit pel Bundestag, el president de la República, Frank-Walter Steinmeier, va lliurar a Merz l’acta oficial del seu nomenament en una cerimònia al Palau de Bellevue, residència del cap d’estat alemany. Més tard, Merz va tornar al Bundestag, on va jurar el càrrec davant la presidenta de la cambra baixa, Julia Klöckner, sobre la Llei Fonamental. “Juro consagrar les meves forces al bé del poble alemany, augmentar-ne el benestar, evitar-li danys, salvaguardar i defensar la Llei Fonamental i les lleis de la Federació, complir escrupolosament els meus deures i ser just amb tothom”, va prometre Merz davant del Bundestag.
Com a bon cristianodemòcrata, Merz va utilitzar la fórmula “amb l’ajuda de Déu” en el jurament, tot i que no és obligatori. Per exemple, Scholz no la va fer servir quan va jurar el càrrec, ni tampoc l’excanceller socialdemòcrata Gerhard Schröder.
Un dels primers de felicitar Merz va ser Scholz. Després de deixar la cancelleria, el socialdemòcrata continuarà la seva activitat política com a diputat de l'SPD. Scholz va guanyar un mandat directe a les eleccions federals de febrer per Potsdam, la seva circumscripció electoral. A aquesta sessió històrica del Bundestag també hi va assistir l’excancellera Angela Merkel, així com la dona i els fills de Merz. Merkel, la seva eterna rival dins del partit, va assistir a la primera votació asseguda a la tribuna de visitants, ja que ja no és diputada, però no es va quedar a la segona per falta de temps.
Una coalició dèbil
Merz comença el seu mandat com a canceller amb mal peu, just en un moment en què el nou cap de govern havia de transmetre al món el missatge que Alemanya tornava a l’escena internacional, després de mesos d’absència per l’enfonsament de la coalició semàfor de Scholz a causa de les desavinences internes.
Tot i que finalment va ser escollit, el que va passar en aquesta primera jornada com a canceller és un símptoma de la debilitat de la nova coalició entre conservadors i socialdemòcrates, en un context d’estancament econòmic, ascens de l’extrema dreta a Alemanya i Europa, i inestabilitat internacional.
El bloc conservador CDU-CSU i l'SPD sumen 328 escons al Bundestag, de manera que tres diputats de la coalició no van votar a favor de Merz. Com que el vot és secret, no se sap qui són els rebels ni si tornaran a donar algun ensurt al nou canceller durant la legislatura. Però diversos mitjans locals recullen el rumor que els vots en contra podrien venir de diputats de l'SPD.
Merz arrenca com a canceller amb “una hipoteca sota el braç”, segons el líder dels Verds, Felix Banaszak, que considera que els vots que li van faltar a Merz a la primera votació són “una mostra de la desconfiança cap a Friedrich Merz”, fins i tot dins dels diputats de la coalició. El que va passar al Bundestag demostra “la base dèbil sobre la qual es va construir la petita coalició entre la CDU-CSU i l'SPD, que va ser derrotada pels ciutadans”, segons la líder de l’extrema dreta i cap de l’oposició, Alice Weidel.
L'extrema dreta trepitjant els talons
Els conservadors i els socialdemòcrates tenen 328 dels 630 diputats del nou Bundestag, i el partit d’extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AfD) és ara el principal partit de l’oposició. La CDU-CSU i l'SPD tenen només 12 escons més del necessari per a la majoria absoluta. Per això, qualsevol rebel·lia dins de la coalició pot fer fracassar les reformes anunciades per Merz per treure Alemanya de la recessió i reactivar l’economia, malmesa.
Després d’un primer consell de ministres nocturn a la cancelleria, Merz debuta aquest dimecres com a canceller a l’escena internacional. Seguint la tradició dels altres cancellers alemanys, el seu primer viatge serà a París, i tot seguit anirà a Varsòvia.
“Enhorabona per la seva presa de possessió, estimat canceller Friedrich Merz!”, el va felicitar a les xarxes socials el president francès Emmanuel Macron, poques hores abans de rebre’l al Palau de l'Elisi. “Depèn de nosaltres fer que el motor francoalemany sigui més fort que mai. Depèn de nosaltres accelerar la nostra agenda europea de sobirania, seguretat i competitivitat. Per als francesos, per als alemanys i per a tots els europeus”, va concloure Macron.