La governabilitat de l'Estat

El ministeri de Defensa veu molt difícil portar a la pràctica l'embargament d'armes a Israel

Robles demana "no quedar-se en el detall" sobre si s'importa algun material vinculat a la seguretat: "Hem de denunciar el que passa a Gaza"

La ministra de Defensa, Margarita Robles, durant la sessió de control al Congrés
21/05/2025
3 min

MadridEl més important és el missatge simbòlic i polític. Això és el que traslladen fonts del ministeri de Defensa, que veuen molt difícil portar a la pràctica un embargament real d'armes a Israel. L'endemà que el Congrés tramités una proposició de llei que planteja la introducció d'aquesta figura jurídica contra estats que vulnerin el dret internacional, amb el vot favorable del PSOE, l'entorn de Margarita Robles refreda aquesta possibilitat. "Hi ha algunes llicències que s'estan utilitzant, però ho torno a dir: no són armes. No podem posar-ho tot al mateix sac, són per a la protecció de vides. No ens quedem en el detall", ha dit en declaracions als mitjans, preguntada per si Espanya continuarà adquirint productes israelians en l'àmbit de la defensa i la seguretat.

Robles ja va manifestar dimarts des de Brussel·les que hi ha materials "imprescindibles" que s'han de continuar rebent. Des que el Centre Delàs d'Estudis per la Pau va revelar que hi havia 46 contractes tancats o en marxa des del 7 d'octubre del 2023 amb empreses israelianes, el govern espanyol ha argumentat que no s'havia formalitzat cap contracte de material específicament militar, i ha procurat diferenciar-ho del que són components que es puguin utilitzar en l'àmbit de la seguretat. El problema de la proposició de llei impulsada aquest dimarts al Congrés és que també planteja l'embargament de, per posar un exemple hipotètic, peces comprades a Israel que serveixin per a llanternes que facin servir soldats espanyols.

L'etiqueta que es posi al material o la interpretació que se'n faci no és l'únic que dificulta l'embargament total a Israel. Des del ministeri de Defensa apunten que la tecnologia israeliana vinculada a la seguretat i la defensa està molt estesa. Com es pot garantir que tropes espanyoles a l'estranger no utilitzin productes adquirits per l'OTAN a empreses del règim de Benjamin Netanyahu? És una altra de les casuístiques que planteja l'entorn de Robles. El que trasllada el ministeri de Defensa és que el missatge polític és un i la realitat és una altra, i que no ens podem enganyar. Amb tot, Robles ha assegurat que les empreses espanyoles de l'àmbit de la defensa són "solidàries" a l'hora d'entendre la complexa posició del govern espanyol sobre aquesta qüestió, molt pressionat pels socis d'esquerres del Congrés. De fet, Sumar, Esquerra, EH Bildu, Podem i el BNG han demanat tramitar la proposició de llei per la via d'urgència.

Aquest mateix dimecres, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha comparegut per explicar la polèmica del contracte de la Guàrdia Civil amb una empresa israeliana per adquirir bales per valor de 6,6 milions d'euros. "Soc conscient que aquest contracte ha generat un problema. No m’importa reconèixer errors o problemes puntuals, però hem sabut solucionar-ho de manera eficaç", ha dit Marlaska, que va ser desautoritzat per Sánchez. Després que Interior decidís tirar-lo endavant perquè no va trobar cap via per no perdre-hi diners, va haver de ser el president espanyol qui va ordenar anul·lar-lo més enllà de les conseqüències patrimonials. Un mes després d'aquesta polèmica, el contracte encara "està en procés de rescissió", ha explicat el ministre de l'Interior, que s'ha compromès amb no comprar ni vendre armament a Israel.

Sánchez a Feijóo: "Quina falta d'humanitat"

Malgrat les contradiccions i les dificultats, Pedro Sánchez manté la denúncia contra les "barbàries" que Netanyahu està cometent a Gaza, tal com ha reiterat aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a criticar que el president espanyol vulgui investigar el vot a Israel durant el concurs d'Eurovisió. Sánchez ha retret aquest dimarts a Feijóo que digués que Eurovisió era "el nou Franco" per al govern espanyol, un "acudit" que, segons el cap de l'executiu de l'Estat, demostra "la talla política" i "la falta d'humanitat" del líder del PP. En declaracions als mitjans, Feijóo ha qualificat d'"activitats militars" la massacre a Gaza i ha reclamat que el govern de Netanyahu les aturi, però ha considerat que el "principal enemic del poble palestí és Hamàs".

Feijóo, però, ha centrat la sessió de control en els suposats casos de corrupció que esquitxen el govern espanyol. L'últim que ha posat en la diana és el del número 3 del PSOE, Santos Cerdán, assenyalat recentment en un suposat informe de la Guàrdia Civil que encara no s'ha publicat. Segons el que s'ha filtrat a alguns mitjans de la dreta, el secretari d'organització socialista s'hauria interessat per obres públiques a Navarra. Ell mateix va admetre dimarts amb naturalitat haver preguntat per adjudicacions al territori que representa com a diputat a la cambra baixa. El president espanyol ha tancat files amb Cerdán i ha denunciat que el líder del PP "es dediqui a difamar persones honestes".

stats
OSZAR »