Teatre entre llibres; no us ho perdeu
Durant tres dissabtes de maig Teatre de Barra arriba a la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem de la mà de Carme Planells, Josep Ramon Cerdà i Rafel Gallego


PalmaLa Barra ha esdevingut Casal, el de Llorenç Villalonga, a Binissalem, on des d’aquest dissabte i els dos propers la literatura i el teatre de petit format s’agermanen, gairebé com si fossin el que han de ser i al lloc que els correspon. Carme Planells, Josep Ramon Cerdà i Rafel Gallego han estat els autors de les tres peces que en sabàtica matinal es representen a l’habitacle on varen néixer alguns dels personatges de Bearn, on s’olora la insuperable combinació de paper i tinta i la màgia d’estar dins un lloc privilegiat. Valor afegit al Teatre de Barra per així gaudir de tres peces curtes amb les quals descobrir nous mons.
Carme Planells amb una pinzellada sòlida, àmplia i precisa ha dibuixat la vida i alguns dels molts miracles pedagògics i literaris de Cèlia Viñas. Poc coneguda, però amb un bagatge immens i una concepció de l’educació que traspassava fronteres i rompia motlles. Dirigida per Salvador Oliva i protagonitzada per Alba Flor i el mateix Oliva, ens transporten a un món on res era com ara i on personatges de la intel·ligència, vàlua i magnitud de la catedràtica que estimava la docència amb bogeria eren com herois silenciosos i imprescindibles. Amb les mans plenes de paraules és un homenatge, una manera de donar veu de bell nou a qui mai no l’hauria d’haver perduda. Tendra i emotiva, una petita joia que brilla amb tota la seva intensitat gràcies a un text amb totes les virtuts de la protagonista, una direcció senzilla i eficaç, també com ella, i dos protagonistes que exhibeixen delicadesa i autenticitat, com ella.
Josep Ramon Cerdà, també director, ha escrit i muntat una història amb un protagonista esbojarrat que intenta vendre a la Fundació Mallorca Literària un projecte, El Projecte, cinematogràfic a partir de les novel·les de Melcior Comes. Per això, l'haurà d’anar explicant a la representant de la institució, que d’això es tracta. Un in crescendo tan inversemblant com divertit, però que al mateix temps fa gola per a la lectura de les diferents obres de Comes, des d'Hotel Indira fins a El dia de la balena, de Tots els mecanismes i Sobre la terra impura. El ritme trepidant, apujant el to amb gràcia i eficàcia narrativa i amb dos protagonistes, Miquel Àngel Torrens i Marian Vilalta, que tampoc són aliens a la superba ocurrència de tants quirats que és aquesta peça d’orfebreria teatral.
Rafel Gallego s’ha centrat en L’extinció, de Sebastià Alzamora, dirigida per Luca Bonadei i Gallego i interpretada per Bonadei i Sofia Muñiz. El sinistre Chesnutt, un dels protagonistes de la primera novel·la d’Alzamora, ho és d’aquesta densa i acurada reflexió sobre una hipotètica fi del món, que és implacable metàfora de la sagnant realitat que ens envolta, però també d’aquestes petites coses que ens fan la vida menys confortable I que queda reflectit amb la cruel i divertida addenda, que no revelarem. Que la interpretació és molt bona no és notícia.
P.S. No us ho perdeu.